Educatieve vaart type 1:
MET DE ZANDER OP WATERONDERZOEK:
Een educatieve vaartocht voor leerlingen van het vijfde en zesde  leerjaar van de lagere school. De vaart start met een introductie over het belang van water en de problematiek hierrond.
wateronderzoek 1
De Zander vaart  via het kanaal Dessel-Kwaadmechelen  naar de Grote Nete.  Daar scheppen de leerlingen  waterdiertjes  en doen ze in kijkpotjes.  Tesamen met  het Nete water wordt dit naar de boot gebracht.
Op de boot gaan ze alles biologisch en chemisch onderzoeken, noteren op formulieren de
resultaten en beoordelen de kwaliteit van het water. Erkende natuurgidsen van Toerisme Vlaanderen bespreken met hen de resultaten. Er worden suggesties gedaan om zuinig  om te springen met zuiver water. 
Afvaartplaats:
Molsesteenweg 8, 2490 Balen : daar rijdt u tot aan het Kanaal en ziet u de Zander links liggen.
Eventueel andere afvaartplaatsen kan u terugvinden op onze Vaarkalender
Wij komen terug aan op de plaats van vertrek.
Afvaartuur: 9u30, aankomst 12u00, of afvaartuur 13u00, aankomst 15u30 of op afspraak.
Er zijn 2 natuurgidsen aan boord, de kapitein vaart en er is een matroos ter assistentie voor het aan- en afmeren.
Tijdens de terugvaart en na de analyses geven we een PPS presentaie over het graven van de kanalen, de binnenscheepvaart, het trekken van schepen enz.; de leerkrachten worden intussen getrakteerd op koffie of thee.
Prijs: bij 30-49 leerlingen  : 7,50€ /kind , een leerkracht per klas is gratis
        Bij 50-70leerlingen : 6,50€ /kind, een leerkracht per klas is gratis
wateronderzoek 3 wateronderzoek 2
Mogelijke data: Deze vaart kan in de maanden april midden oktober. Op onze website www.dezander.be kan u onder “Vaarinfo” en dan “Vaarkalender” de nog vrije data stuur een sms op 0495 538 641 of mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om uw datum te reserveren of om alvast een optie te nemen: dit is vrijblijvend.
Combinatie bezoeken:
-Een bezoek aan de mooie speeltuin van het Zilvermeer te Mol ( gratis vanaf 1 .10 tot 30.4)of het Hidroedoe watermuseum in Herentals zijn aanbevelingswaardig. Ook het Glazen Huis is zeker de moeite! Ander bezienswaardigheden in de regio kan u hier vinden.
Educatieve vaart 2:
Met de Zander door de sluizen!
Doelgroep: Voor leerlingen 3de, 4de, 5de en 6de leerjaar of het middelbaar onderwijs:
Afvaartplaats: De Maat 4 te Mol. zie Vaarkalender
 Zander naar sluis  Zander vaart uit sluis 51  Zander in sluis 4
Afvaartuur naar keuze , bijv.: 10u00, aankomst 12u00, of afvaartuur 13u00, aankomst 15u00
Programma:
Tijdens de vaart is er een gids aan boord die op niveau van de kinderen vertelt  waarom er sluizen zijn, hoe een sluis werkt , waarom een schip drijft , enz.
We varen met de kinderen naar het Kanalenkruispunt waarna we Sluis 4 varen en +- 2,5m zakken. In kleine groepjes gaan de kinderen in de “lounge” bar voorin de boot om zo heel mooi te kunnen zien over welke enorme hoeveelheden water het gaat.
Na ongeveer 30 a 40 minuten varen we Sluis 5 in en gaan keren in de havenkom van Sibelco.
Tijdens de terugvaart  varen we “opwaarts” om terug op het waterniveau van vertrek te komen (+-5 meter hoger) . Na een weide boog over het Kanaalmeer meren we terug aan .
Tijdens het tweede deel van onze reis bevinden de kinderen zich op het bovendek; de leerkrachten worden intussen getrakteerd op koffie of thee.
Prijs: bij 30-49 leerlingen  : 6,00€ /kind , een leerkracht per klas is gratis
Bij 50-70leerlingen : 5,50€ /kind, een leerkracht per klas is gratis
Mogelijke data:
Deze vaart kan het gehele schooljaar ( de Zander is volledig verwarmd). Op onze website www.dezander.be kan u onder “Vaarinfo” en dan “Vaarkalender” de nog vrije data stuur een sms op 0495 538 641 of mail opDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om uw datum te reserveren of om alvast een optie te nemen (=gratis)
Combinatie bezoeken:
-Een bezoek aan de mooie speeltuin van het Zilvermeer te Mol ( gratis vanaf 1 .10 tot 30.4)of het Hidroedoe watermuseum in Herentals zijn aanbevelingswaardig. Ook het Glazen Huis is zeker de moeite! Ander bezienswaardigheden in de regio kan u hier vinden.