De Zander is gebouwd in Duitsland in 1956 en heeft jarenlang op de rijn gevaren als passagiersschip.
Ongeveer 20 jaar geleden is de zander aangekocht door de vzw Oosterkempen die later overgegaan is in de vzw Kempense Meren.
In 2006 Nam de vzw Atlantis , die het duikcentrum aan het Zilvermeer uitbaatte tot sept. 2012, de Zander in concessie.
In 2009 werd de Zander aangekocht en kwam in privee handen.Atlantis huurde de Zander van de privee eigenaat tot okt 2012, daarna en tot op heden gebeurd de uitbating door de bvba Centaur te Mol.  Sinds dan bleef en blijft de Zander gebruikt als toeristische rondvaartboot om de prachtige Kempense regio vanop het water zichtbaar te maken en achtergrond informatie te geven. Als nevenactiviteit en om de kosten te kunnen dragen hebben er op de Zander ook varende bbq's en feesten plaats voor verenigingen ,bedrijven en families.
De Zander heeft een lengte van 28,37 lm, een breedte van 5.15m en een hoogte van 4.55m
De Zander is voorzien van twee motoren, een voor de voortstuwing: een Scania 6 cil. van 155Kw en een andere dieselmotor om het schip te voorzien van electriciteit.
De Zander is dus een echt passagiersschip en niet een omgebouwd vrachtschip.
De naam "Zander" werd hier in België aan het schip gegeven vanwege de aanwezigheid van de vele typische vissen in de Kempense wateren : de snoekbaars, in het Duits is dat "Zander".
De Zander heeft 3 verschillende dekken (die alle3 verwarmd zijn) waar je kan plaats nemen om te genieten van je boottocht.
De opstap- en afstapplaats voor de “Vrije Vaarten, de “wafels naar hartenlust-vaarten”,
de “live Music-vaarten”  en de andere vaarten is vrijwel steeds    : Waterstraat z.n.,parking tegenover Postelsesteenweg 4 te B 2400 Mol, België. in 2016 zal de Zander van juni tot einde september van woensdag tot vrijdag vanuit Lommel vertrekken : Lossingsweg, 3920 Lommel, België
Vooraan in het schip vind je onze "lounge bar". Deze biedt plaats aan 18 personen in confortabele zetels.
In het midden bevindt zich ons "Parketdek" : er ligt massief eiken parket op de grond, de bar is er en je kan
er ruim plaatsnemen met 40 personen.
Op een grote flatscreen kan je DVD's bekijken of je kan er zelf je laptop op aansluiten om bedrijfs- of familiefoto's te laten zien.
Boven het "Parketdek" bevindt zich het "Bovendek" . Dit geeft uit op een open "Achterdek": hier
staat onze BBQ en enkel hier mag  gerookt worden.
Het "Bovendek" geeft plaats aan 70 personen , op aanvraag worden er dat maximaal 82.
Bij mooi weer staan de zijramen open. Ook dit "Bovendek" is helemaal verwarmd!
In het midden bovenaan staat de "Stuurhut": vanaf hier wordt de Zander bestuurd en hier staan ook alle controlelampjes en schakelaars.